Nyesz-r számla

Minél előbb elkezd gondoskodni nyugdíjas éveiről, annál jobban függetlenítheti magát az állami nyugdíjrendszertől és teremthet biztos életszínvonalat, nyugodt éveket időskorára.

Az Equilor Befektetési Zrt. ügyfeleként Ön előtt is nyitott a lehetőség arra, hogy Nyugdíj-Előtakarékossági Számlát (NYESZ) használjon, amelynek segítségével nemcsak adókedvezményben részesülhet, de állami támogatáshoz is juthat.

Miért előnyös a NYESZ?

  • A nyugdíjas évekre tetszés szerinti összegeket tehetünk félre bármikor, bármilyen gyakorisággal. Nem kell tehát, hogy rendszeres legyen a befizetés.
  • A számlához kapcsolódó befektetési döntéseket Ön hozhatja meg! (További információk: Hirdetmény a nyugdíj-előtakarékossági számlákon, NYESZ-R végrehajtható ügyletek, jóváírható pénzügyi eszközök köréről).
  • A számlához kapcsolódó értékpapír-portfólió bármikor megváltoztatható.
  • Éves szinten akár 130 ezer forintos adójóváíráshoz juthat.
  • A NYESZ számlán történő befektetések nyugdíjszolgáltatásként történő felhasználás esetén mentesülnek a kamat- és árfolyamnyereség-adó alól.
  • Az első megbízás a befizetés összegéig díjmentes.
  • A NYESZ számla tekintetében a törvény által megengedett legalacsonyabb számlavezetési díjat alkalmazzuk

A NYESZ tulajdonosa tetszés szerinti kockázatú és futamidejű eszközökbe fektetheti a pénzét. Vásárolhat például tőzsdei részvényt, állampapírt, befektetési jegyet vagy egyéb, a számlavezető szolgáltató által forgalmazott, nála elérhető befektetési eszközt. Fontos azonban figyelembe venni és összhangba hozni az egyes pénzügyi eszközök kockázatát, illetve a NYESZ jellegéből eredő befektetési célokat.

A NYESZ-en összegyűjtött megtakarításokhoz normál esetben a nyugellátásra való jogosultság megszerzésekor juthat hozzá. További kitétel, hogy a 2013. január 1-jét megelőzően nyitott számlák esetében 3, az ezt követően nyitottak esetében legalább 10 év takarékoskodás szükséges ahhoz, hogy az adókedvezményt érvényesítse.

Ettől függetlenül akár a nyugdíjkorhatárhoz közel álló vagy nyugdíjas is nyithat NYESZ-t, de az adókedvezmények érvényesítéséhez legalább 3, illetve 10 évig takarékoskodnia kell.

A jogszabályok megengedik azt is, hogy a NYESZ számlán összegyűlt megtakarítást nyugdíj előtt felhasználja a befizető, de ez esetben az állami támogatás visszafizetendő és a személyi jövedelemadót is meg kell fizetni.

A számláról történő pénzkivonás a NYESZ szerződés megszűnését vonja maga után. Ebben az esetben a számlán maradó készpénz, ill. pénzügyi eszközök egyenlege átvezetésre kerülnek a NYESZ-R számlához kapcsolódó főszámlára.

* Az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1-je előtt betöltők esetében az előtakarékossági támogatás maximális összege 130.000 forint, egyéb esetben 100.000 forint évente. Ha a magánszemély az adója meghatározott részének átutalásáról önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban és nyugdíjbiztosítási nyilatkozatban is rendelkezik, az adóhatóság által átutalt összeg (együttesen) nem haladhatja meg a 280.000 forintot évente.

Az Equilornál elérhető Nyugdíj-Előtakarékossági Számlával (NYESZ-R) kapcsolatos további információt az alábbi linkeken talál:

További fontos információt találhat a Gyakori Kérdések menüpont alatt