Tartós Befektetési Számla

Tudta, hogy

 • a tartós befektetési számlával (TBSZ) 0%-ra mérsékelheti a befektetései után keletkező profit alapján fizetendő adóját?
 • amennyiben 2023. december 31-ig nyit TBSZ számlát, akkor a 12 hónapos gyűjtőévet megspórolhatja?
 • az egyes szolgáltatóknál különböző befektetési termékkör érhető el TBSZ számlán keresztül?
 • a 2018-ben nyitott TBSZ számla az ügyfél nyilatkozata alapján meghosszabbítható, újraköthető?
 • már meglévő TBSZ számláját átviheti más szolgáltatóhoz?
 • a 2018-ben hosszabbított (2013-ben nyitott) TBSZ számla az ügyfél nyilatkozata alapján meghosszabbítható, újraköthető?

Fordulóponthoz értek a 2018. évben nyitott, illetve 2018 évben hosszabbított 2013. évben nyitott TBSZ számlák. Amennyiben az ügyfél a 2018. évben nyitott TBSZ számlát, vagy 2013. évben nyitott TBSZ számláját 2018. évben hosszabbította, akkor 2023. december 31-től adómentesen juthat hozzá a tartós befektetési számlán megtermelt hozamhoz.

Ha Ön is rendelkezik a 2018. évben nyitott, vagy hosszabbított TBSZ számlával, itt olvashat a teendőkről és a lehetőségekről

Ha még nincs TBSZ számlája, az alábbi információkkal segítjük a megfelelő döntés meghozatalában:

A tartós befektetési számla a magánszemélyeket hosszú távú megtakarításra kívánja ösztönözni azzal, hogy jelentős adókedvezményt vagy akár teljes adómentességet biztosít a számlán realizált jövedelem tekintetében.

A jelenleg általánosan alkalmazott 15%-os kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett, a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén

 • 3 év folyamatos befektetést követően az adóteher 10%-ra,
 • 5 év folyamatos befektetést követően az adóteher 0%-ra csökken.

Amennyiben a számlatulajdonosnak mégis hozzá kell nyúlnia a befektetett pénzéhez az adózási szempontból legkedvezőbb 5 vagy 3 éven belül, akkor sem terhelik büntető költségek, csupán a szokásos, ill. a harmadik évet követő forráskivonás esetén a szokásosnál kedvezőbb adót kell megfizetnie.

TIPP: TBSZ számlát számos szolgáltatónál igényelhet. Nem mindegy azonban, hogy Ön milyen befektetési eszközöket érhet el a TBSZ számlán keresztül, e tekintetben különböző lehetőségeket kínálnak az egyes szolgáltatók. Döntése előtt tájékozódjon a TBSZ szerződés keretében végrehajtható ügyletek, pénzügyi eszközök köréről!

A TBSZ SZÁMLA FŐ JELLEMZŐI

 • A konstrukció gyűjtőévből és megtakarítási időszakból áll. (Lásd: "A TBSZ működésének részletes leírása" pontban)
 • TBSZ számlára befizetéseket teljesíteni csak a gyűjtőév során nyílik lehetőség.
 • A számlavezetési díj az első (gyűjtőévre) 0 Ft, az azt követő évekre kedvezményesen az aktuális Kondíciós lista szerint alakul.
 • Milyen eszközökbe fektethető a TBSZ számlára befizetett összeg? A tartós befektetési számlán 2013 januárjától már devizában denominált pénzügyi eszközökre - pl. állampapír, kötvény, részvény vagy befektetési jegy - vonatkozó ügyleteket is lehet bonyolítani. A lekötési idő alatt e termékek szabadon értékesíthetők, a realizált ellenérték újbóli befektetésével a portfólió összetétele bármikor változtatható. Hirdetmény a TBSZ szerződés keretében végrehajtható ügyletek, pénzügyi eszközök köréről
 • Az ügyfél adott (befektetési) szolgáltatónál csak egy TBSZ számlát nyithat évente. Az ügyfél különböző szolgáltatók igénybevételével rendelkezhet több, ugyanazon évre szóló tartós befektetési számlával
 • A TBSZ számláról a 3, vagy az 5 éves lekötési időszakok fordulópontjaitól eltérő időpontban tőkét kivonni nem lehet, a TBSZ számla ilyen esetben azonnal megszűnik.

A TBSZ SZÁMLA ELŐNYEI

 1. Lehetőséget biztosít a befektetések hozama után fizetendő adó optimalizálására, akár teljes adómentesség elérésére.
 2. A TBSZ számlán devizában denominált pénzügyi eszközök is elhelyezhetők, így bármely nemzetközi piacon való kereskedés lehetséges adókedvezménnyel, vagy adómentesen is.
 3. Lehetőséget biztosít aktív kereskedésre, a portfólió folyamatos módosítására, ezzel a számlán az optimális hozam elérésére.
 4. Portfóliókezelési szolgáltatást választó ügyfelek esetén szintén kihasználható az adóelőny.
 5. Minden befektető számára kedvező, hiszen annak ellenére, hogy hosszú távra vállal kötelezettséget, a TBSZ konstrukció futamideje alatt szabadon felmondható és ilyenkor a normál befektetési számlán elért eredmény adóterhe érvényesül (maximum 15%).

A TBSZ MŰKÖDÉSÉNEK RÉSZLETES LEÍRÁSA

Gyűjtőév

Tárgyév dec. 31-ig

Lekötési időszak

1-3. éve

Lekötési időszak 3.évének vége

Lekötési időszak

3-5. éve

Lekötési időszak 5.évének vége
Megtakarítások befizetéselehetségesnem lehetségesnem lehetségesnem lehetségesnem lehetséges
A TBSZ számla megszüntetése esetén az adó mértéke /nyereség után/15%15%10%10%0%
Részkivételnem lehetségesnem lehetségeslehetségesnem lehetségeslehetséges (hosszabbítás esetén)

Gyűjtőév

A számlanyitás éve. A gyűjtőévben december 31-ig nyílik lehetőség a számlára történő befizetésekre, a rákövetkező évben indul az 5 éves megtakarítási periódus. A befizetések száma a gyűjtőévben nem korlátozott. Egy (befektetési) szolgáltatónál évente egy TBSZ számla nyitható, azonban egy személy különböző szolgáltatók igénybevételével rendelkezhet több ugyanazon évre szóló tartós befektetési számlával.

3 éves lekötési időtartam

A gyűjtőévet követő három naptári éven belüli, számláról történő forráskivonás esetén a számla automatikusan megszűnik. A számlán realizált hozam után 15%-os adó fizetendő. Fontos eleme a konstrukciónak, hogy a 3 éves lekötési időtartam lejártával, tehát a 3. naptári év végén, december 31-én a befektető alábbi lehetőségek közül választhat:

 • A számla teljes összegének felvétele, 10 %-os nyereségadó terhe mellett, ami egyben a számla megszüntetését is jelenti.
 • A számlán nyilvántartott egyenlegből részösszeg felvétele és a számla megtartása. Ebben az esetben a kifizetett összeg arányos növekményére kell csak a 10 %-os adót megfizetni

5 éves lekötési időtartam

Amennyiben a befektető a 4. és 5. évben nem von ki forrást TBSZ számlájáról, úgy az 5. év végén adómentesen jut befektetéseihez és annak hozamaihoz.

Abban az esetben, ha ezen időszak alatt forráskivonást kezdeményez a tartós befektetési számla automatikusan megszűnik, a befektetések hozama után 10 %-os (kedvezményes) adó fizetendő.

Hosszabbítás, újrakötés az 5. év végén

A gyűjtőévet követő 5. év leteltével lehetőség nyílik a TBSZ számla konstrukció újrakötésére, azaz tartós befektetési jogviszony meghosszabbítására. Hosszabbítás esetén nincs újabb gyűjtőév a hosszabbításra kerülő TBSZ számlára eredetileg befizetett összegek és az azokon elért eredmény tőkésedik. A TBSZ számla hosszabbítása esetén 2018-től lehetőség nyílik a számla lejáratakor részkivételre a számláról, azzal hogy részkivételt követően a számla egyenlege nem csökkenhet 25.000 forint alá.